Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Συνέντευξη Εθελοντή από το Καζακστάν στο Ντονμπάς

στον Αντρέι Ντνβορέσκι

Ο Nurlan Igenov ( "Naiman") βρίσκεται στο Ντονμπάς από το 2014. Από τότε που ήρθε στο Donbass ως εθελοντής. Ήρθε από το Καζακστάν για να βοηθήσει το Donbass, αν και συνειδητοποίησε ότι, πιθανότατα, θα ανοιγόταν ποινική υπόθεση εναντίον του στην πατρίδα του «για μισθοφορισμό».

Από αυτή τη συνέντευξη, αγαπητέ αναγνώστη, θα μπορείτε να πάρετε μια γνώμη για όλα τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Καζακστάν όχι από κάποιον «ειδικό του καναπέ», αλλά από έναν εθελοντή που υπερασπίστηκε τον αντιφασισμό στο Donbass.

Μιλήσαμε για τη στάση απέναντι στους Ρώσους στο Καζακστάν, για τους παραλληλισμούς μεταξύ των έγχρωμων επαναστάσεων στην Ουκρανία και το Καζακστάν, για τα ukro-bots που εγκαταστάθηκαν στο καζακικό τμήμα του Διαδικτύου και για πολλά, πολλά άλλα πράγματα.


— Πες μου, Νουρλάν, έγινε πραξικόπημα στο Καζακστάν…

— Θα έλεγα, μάλλον μια απόπειρα πραξικοπήματος.

- Συμφωνώ, απόπειρα πραξικοπήματος. Πες μου, ποια είναι η προσωπική σου στάση για όλα όσα συνέβησαν στο Καζακστάν; Και γενικά πόσο προβλέψιμα ήταν κατά τη γνώμη σου αυτά τα γεγονότα;

Όλα αυτά ήταν απολύτως προβλέψιμα. Τέλος πάντων, από όσο ξέρω. Κατά την προσωπική μου άποψη, οι δυνάμεις ασφαλείας μας, η KNB (Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Καζακστάν), έμοιαζαν να φλερτάρουν υπερβολικά με αυτούς τους «εν υπνώσει πυρήνες» και με αυτές τις διάφορες ομάδες ληστών.

- Τι ήταν κατά τη γνώμη σας;

— Πώς να το θέσω, δεν ξεκαθαρίστηκε και πολύ, αν και μπορούσαν να εκκαθαρίσουν εντελώς τους τομείς των ληστών.

Λοιπόν, μαζί με όλους αυτούς τους  «εν υπνώσει πυρήνες» που πήγαν εκεί, ίσως σε γειτονικά κράτη και μάζεψαν κάθε λογής ισλαμικό ριζοσπαστισμό.

Υπήρχε ένα τέτοιο σώμα. Ξεκινώντας από τέτοιους, πώς να το πω, ναζί πατριώτες, μετά από αυτούς τους θρησκευτικά «εν υπνώσει πυρήνες», συν τους ληστές.

- Καταλαβαίνω ότι δεν είστε στην πατρίδα σου, στο Καζακστάν, σχεδόν οκτώ χρόνια, όλα μπορεί να έχουν αλλάξει εκεί... Δηλαδή, μπορεί να έχεις ήδη ξεπερασμένες πληροφορίες, χοντρικά μιλώντας...

- Όχι μόνο ... Γιατί; Καλώ τους συγγενείς μου, γιατί εξακολουθούν να ζουν στο Καζακστάν.

- Λοιπόν, κατ 'αρχήν, μπορείς πραγματικά να επικοινωνήσεις με τους συγγενείς σου. Κατά τη γνώμη σου, τότε τι συνέβαλε σε αυτό το κύμα αρνητικότητας; Όπως καταλαβαίνω, σε όλες αυτές τις διαδηλώσεις συμμετείχαν και οι ντόπιοι. Ίσως ήταν μειοψηφία εκεί, αλλά ακόμα. Ποιο ήταν το στοιχείο πληροφοριών που συνέβαλε σε όλα όσα συνέβησαν;

— Λοιπόν… Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την προβλεψιμότητα. Έτσι έμοιαζε από την αρχή. Εδώ είναι αυτή η ληστεία, όλοι αυτοί οι «εν υπνώση πυρήνες», συν μια ακόμη ενδιαφέρουσα στιγμή. Το προσέχω εδώ και τρία χρόνια. Σε πολλά social media του Καζακστάν, ομάδες όπου συζητείται η πολιτική κατάσταση, και μόνο σε συνομιλίες ειδήσεων, υπήρχαν ukro-bots.


- Ναι, εντάξει... Βγαίνει ρομπότ;

- Ακριβώς. Πώς αποκαλύπτονται; Τους αποκαλύπτει το γεγονός ότι το γράμμα «i» με μια τελεία (i, - επιμ.), όπως γράφεται στα Ουκρανικά, ξεφεύγει μέσα στις προτάσεεις τους. Όχι πάντα βέβαια, αλλά καίγονται έτσι. Συχνά άρχισα να παρατηρώ τέτοια εδώ. Και έτσι τροφοδότησαν την κατάσταση.

- Και πώς εκφράστηκε αυτή η ανατροφοδότηση;

- Κάπως παρουσιάστηκαν ως κάτοικοι του Καζακστάν, ή απλώς έγραψαν με κάποιου είδους ψεύτικα ονόματα, ή από ψεύτικες σελίδες. Συχνά συνέβαινε αυτό. Τους «χάκαρα» δημόσια, συνέβη. Υπολογίστε τα. Μπορείτε να τα δείτε αμέσως. Τους κάνεις μερικές βασικές ερωτήσεις και όλα γίνονται ξεκάθαρα. Μπορείτε να δείτε αμέσως από πού προέρχεται όλο αυτό.

— Λοιπόν, τι γίνεται τελικά με τους ντόπιους; Εννοώ τον λαό του Καζακστάν.

- Από τη μία, καταλαβαίνω ότι κάποιοι συμμετείχαν, αλλά ήταν μόνο λίγοι και ανεπαρκείς για όλο αυτό.

Κανένας από τους γνωστούς μου, κανένας από τους φίλους μου δεν ήταν εκεί. Θα πω περισσότερα, από όλους τους εθελοντές που ήρθαν από το Καζακστάν στο Ντονμπάς, δεν υπήρξε ούτε ένας. Αντιθέτως, ήταν όλοι εναντίον.

Είμαστε, λες, για την ειρήνη, δεν χρειαζόμαστε πόλεμο. Επιπλέον, είδαμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Χρειαζόμαστε πραγματικά το ίδιο και στην πατρίδα μας;

— Πώς, κατά τη γνώμη σου, είναι πραγματικά δυνατό να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Καζακστάν; Και ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ κάνει το σωστό;

- Ετσι νομίζω. Απλώς τώρα οι Ουκρανοί, όλα αυτά τα ρομπότ και άλλα, ας πούμε έτσι, η «πέμπτη φάλαγγα», υπονομεύουν την κατάσταση. Εδώ, λένε, έφεραν αυτά τα κατοχικά στρατεύματα. Και τους λέω, λένε, πώς μπορούν να είναι επαγγελματίες αν έχουμε υπογράψει συμφωνία με το CSTO και ο Τοκάγιεφ ζήτησε βοήθεια .

Αυτό μπορεί να αποφορτίσει λίγο την κατάσταση, ώστε οι δυνάμεις ασφαλείας μας να κάνουν λίγη από τη δουλειά τους. Ώστε τα μέλη του CSTO, για παράδειγμα, να αναλαμβάνουν καθαρά την προστασία εξειδικευμένων εγκαταστάσεων. Οι ίδιοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, για παράδειγμα, ή κάποιοι άλλοι μεγάλοι υποσταθμοί, ίσως οι ίδιοι αγωγοί αερίου. Ακόμα κι αν γίνει κάποιο είδος τρομοκρατικής επίθεσης στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, κλείσει το ρεύμα, θα είναι μια πλήρης κατάρρευση.

— Ποια είναι η γενική διάθεση των κατοίκων του Καζακστάν; Πώς νιώθουν για όλα;

- Επαναλαμβάνω, δεν υπήρχε κανείς στα συλλαλητήρια αυτά από τους φίλους μου στην Άλμα-Άτα. Το ξέρω σίγουρα. Γιατί ο κοινωνικός μου κύκλος αποτελείται από νοήμον άτομα. Υπάρχουν ακόμη και «επισκέπτες», αλλά και πάλι είναι ανεπαρκείς. Κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Κάποιος δημιουργικός, κάποιος νορμάλ, ικανοί άνθρωποι με δεξιότητες δεν πήγαν πουθενά. Ήταν όλοι στο σπίτι. Μου είπαν ότι δεν ήθελαν ούτε να βγουν έξω.

Και αυτή τη στιγμή με ληστείες και λεηλασίες. Απλώς δεν χωράει στο κεφάλι μου. Όπως η περίπτωση με αυτό το κορίτσι.

- Εννοείς την κοπέλα που βοήθησε τους διαδηλωτές, και μετά της λήστεψαν το κατάστημα;

— Ναι, ναι, ακριβώς αυτή. Απλώς δεν καταλαβαίνω, σαν να λέμε ... Όπως λένε, για αυτό πολέμησαν, και αγωνίστηκαν;

Ήθελες κάποιο είδος ειρηνικής διαμαρτυρίας εκεί; Και εδώ, μια τέτοια ανατροπή. Τα κοιτάζω όλα... Λοιπόν, όλα ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Συνέλαβαν ακόμη και αυτό το αφεντικό του εγκλήματος τον Arman Dzhumageldiev, έτσι ακόμα κι αυτός είπε ότι... Αν και κρατήθηκε ως υποκινητής, είπε ότι υπήρχαν τύποι εκεί κάτω υπό την επήρεια απο κάποιο είδος χαπιών, με διαφορετική χημεία.

- Στο ρωσόφωνο τμήμα του Διαδικτύου, συζητούν, λένε, η ρωσική γλώσσα είναι απαγορευμένη στο Καζακστάν, αυτή η μετάβαση από τα κυριλλικά στα λατινικά ... Πόσο, κατά τη γνώμη σου, θα μπορούσε ή δεν θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό που συνέβη ? Και γενικά πόσο δικαιολογημένη είναι αυτή η μετάβαση στο λατινικό αλφάβητο;

- Όσον αφορά τη μετάβαση στο λατινικό αλφάβητο, θα πω κατηγορηματικά - θα είναι πολύ πιο βολικό. Γιατί, για παράδειγμα, στις τουρκικές χώρες, το λατινικό αλφάβητο είναι πολύ πιο βολικό.

- Με τι συνδέεται;

- Μετάβαση στο λατινικό αλφάβητο, κατά την έννοια;

- Ναί.

- Κατά τη γνώμη μου, στα λατινικά είναι πολύ πιο βολικό να διαβάζεις, για παράδειγμα, την ίδια την τουρκική γλώσσα. Πιο γρήγορα, ας πούμε, μπορείς να τη μάθεις. Μπορώ να μάθω ουζμπεκικά πιο γρήγορα. Γνωρίζοντας, για παράδειγμα, την καζακική γλώσσα, είναι πολύ πιο εύκολο να κατακτήσετε τις τουρκικές γλώσσες μέσω του λατινικού αλφαβήτου. 

- Πες μου, Νουρλάν, τι σκέφτεσαι, για την αντιπολίτευση του Καζακστάν;

— Τι να σκεφτείς; Εδώ, τουλάχιστον πάρτε τον πρώην υπουργό Ενέργειας, ο οποίος είναι φυγάς, ο Mukhtar Ablyazov. Εκεί λοιπόν λέει, «…υπάρχουν τηλέφωνα για συντονισμό, να συντονιστούμε όλοι γύρω μου, είμαι ψύχραιμος αντιπολιτευόμενος και αρχηγός της αντιπολίτευσης…» Αλλά τελικά, όλοι αυτοί οι αριθμοί… Απλώς ξέρω ήδη, σε τελική ανάλυση, πέρασα οκτώ χρόνια στο Donbass, και επομένως ξέρω ότι οι αριθμοί είναι +38066…

Καταλαβαίνω, γενικά, ότι αυτοί οι αριθμοί είναι "Κίεβο", πράγμα που σημαίνει ότι είναι απολύτως σαφές από πού φυτρώνει το κακό, ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά.

Και δεν μπόρεσε καν να το κρύψει, κάτι που είναι χαρακτηριστικό. Παράλληλα, ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται στο Παρίσι. Και έχω μια ερώτηση: «Γιατί είσαι στο Παρίσι αν είσαι τόσο ηγέτης;» Πάρτε το και ελάτε, στηρίξτε τη διαμαρτυρία. Ή φοβόταν να έρθει και απλώς περίμενε όλα να γίνουν όπως πρέπει για να έρθει;

Και όλα αυτά δεν ετοιμάστηκαν σε μια μέρα, άλλωστε. Και πάλι αναλογίες με την Ουκρανία. Φτάνει ένα αυτοκίνητο, ξεφορτώνει ρόπαλα, εξαρτήματα, κάθε λογής ασπίδες, διάφορα όπλα. Ακριβώς το ίδιο έγινε και στην Ουκρανία.

Με ζορίζει, για να είμαι ειλικρινής, και κάτι ακόμα. Όλα αυτά είναι «δουλειές ξένων». Άλλωστε, «πετάχτηκαν» ειδικά στο Καζακστάν για να προωθήσουν την κατάσταση. Και αν ο Τοκάγιεφ είχε ενεργήσει διαφορετικά, τότε κανείς δεν θα ήξερε για αυτούς τους ξένους.

— Πες μου, Νουρλάν, πώς συμπεριφέρονται στους Ρώσους στο Καζακστάν; Ξέρω ότι είναι εκτός θέματος, αλλά απλώς περίεργο.

- Καλή μεταχείριση *. Τουλάχιστον υπήρχε περίπτωση πριν την Πρωτοχρονιά, πριν από όλα αυτά τα γεγονότα με τα συλλαλητήρια. Είχα μια συνομιλία με έναν συνάδελφο, και έκανε την ίδια ερώτηση με εσένα. Μόλις πήρα και τηλεφώνησα στον Ρώσο φίλο μου από το Καζακστάν, έβαλα το τηλέφωνο στο μεγάφωνο και είπα: «Ζένια, πες μου πώς συμπεριφερόμαστε στους Ρώσους;» Και εκείνος: «Ναι, γενικά, όλα καλά. Λοιπόν, υπάρχουν ναζί, φυσικά, αλλά υπάρχουν σε οποιαδήποτε χώρα. Άρα είναι μειοψηφία και δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο. Εμείς, οι Καζάκοι, προσκαλούμε τους Ρώσους να μας επισκεφτούν για να γιορτάσουμε το Eid al-Adha, οι Ρώσοι Καζάκοι μας προσκαλούν να γιορτάσουμε το Πάσχα».

Βλέπετε, αυτοί οι Ναζί είναι μια πλήρης μειοψηφία. Είμαι εδώ, για παράδειγμα, υποστηρικτής της λογικής του «λίγου αίματος». Καλύτερα να χύσεις λίγο αίμα παρά να χύσεις πολύ αργότερα.

Εδώ, ο Γιανουκόβιτς δεν είχε σθένος και ήδη, σκεφτείτε, ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και οκτώ χρόνια. Και πολύ περισσότερο αίμα έχει χυθεί.

- Και η τελευταία ερώτηση. Πες μου, Νουρλάν, εσύ, όπως και άλλοι εθελοντές από το Καζακστάν που ήρθαν στο Ντονμπάς, έχεις διωχθεί στην πατρίδα σου... Πιστεύεις ότι κάτι θα αλλάξει μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί; Σε αμνηστεύουν; Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι ένα καθαρά θεωρητικό ερώτημα και, ίσως, περισσότερο παρόμοιο, θα λέγαμε, αλλά παρόλα αυτά. Πιστεύεις ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος εδώ;

- Νομίζω ότι δεν θα ακυρώσουν το μέτρο της σύλληψης, επειδή το Καζακστάν υπέγραψε το Διεθνές Πρότυπο, υπάρχει κάποιο είδος Σύμβασης, λυπάμαι, δεν θυμάμαι το όνομα. Και εξαιτίας της νομίζω ότι δεν θα υπάρξει αμνηστία. Λοιπόν, το μέγιστο, ίσως, η ποινή θα μειωθεί, ας πούμε, θα εκτίσω ένα χρόνο, και μετά τρία χρόνια υπό όρους. Το πολύ, νομίζω ότι αυτό θα είναι μια απόλαυση.

Παλαιότερη συνέντευξη του ιδίου:  Donbass is not Syria (topwar.ru)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου